Old School

Een galerie, koffiebar en kunst- en cultuurlokaal in een leegstaand schoolgebouw in het centrum van Leiden van 2015 tot 2020


LEIDSCH DAGBLAD 08/01/2021 (Laura Heerlien)

Deur Old School blijft ook na corona gesloten

Old School in 2016, nog volop in bedrijf.© Foto Hielco Kuipers

Gideon Roggeveen en Roos-Marijn Kinkel houden op met hun Old School.

„Na 5 jaar (en 10.000 cappuccino’s, 55 exposities met 120 kunstenaars, 1 bruiloft, 2 internationale films, 2 kiesrechtfestivals, 300 citroentaarten, talloze evenementen verder) met veel plezier en liefde Old School te hebben uitgewerkt tot wat het nu is, vinden we het tijd voor wat anders”, vertellen ze.

Ambitie

Door corona is Old School, de koffiebar en galerie/creatieve broedplaats aan het Pieterskerkhof, alweer even dicht. Roggeveen: „Die tijd heeft ons ook de mogelijkheid gegeven om na te denken over de toekomst. Want Old School was best succesvol, maar eigenlijk is het nooit onze ambitie geweest om een horecabedrijf te worden. Daar zijn we toch te veel maker voor.”

Roos-Marijn is productontwerper en wil weer aan de slag als meubelmaker, Roggeveen is theatermaker en wil de komende tijd gebruiken om daar plannen voor te maken. „We blijven voorlopig ook gewoon werken in ons atelier in Old School, alleen de deur naar de koffiebar gaat dicht. We zullen ook af en toe exposities organiseren.”

Ze hebben de beslissing met een dubbel gevoel genomen. Roggeveen: „Het is een plek in de stad geweest, waar veel mensen op af kwamen en dan is het moeilijk om ermee te stoppen. Maar goed, aan alle mooie dingen komt een eind. En voor mij voelt het ook alsof er een blok beton uit m’n hoofd verdwenen is. Dat bedoel ik positief: er is weer ruimte om nieuwe plannen te maken, ik was de afgelopen jaren vooral bezig met dingen regelen en faciliteren. Als theatermaker kan ik op dit moment natuurlijk ook niet zoveel, naar het is wel heel fijn om er weer over te kunnen nadenken. Die ruimte in mijn hoofd is terug.”

Old School is in december 2015 begonnen als tijdelijke invulling van het leegstaande gebouw op het Pieterskerkhof.

In 2016 is het pand door de gemeente verkocht aan een particulier, die er over een paar jaar een museum gaat vestigen. Tot die tijd blijven Roggeveen en Kinkel gebruik maken van het pand.